تاریخ: ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۲ ، ساعت ۰۹:۳۴
بازدید: ۱۵۸
کد خبر: ۲۹۹۸۳۲
سرویس خبر : فلزات غیرآهنی

افزایش چشمگیر تقاضای مس در بازار‌های جهانی| جنگ اوکراین بزرگترین مانع پیشرفت قیمت!

افزایش چشمگیر تقاضای مس در بازار‌های جهانی| جنگ اوکراین بزرگترین مانع پیشرفت قیمت!
‌می‌متالز - در حالیکه افزایش تقاضا برای فلز اساسی مس در بازار‌های جهانی طی ماه‌های آتی رو به افزایش خواهد بود، تحریم‌های روسیه و فروش محصولات صادراتی این کشور در کانال‌های غیر رسمی بزرگترین چالش پیش روی بازار است.

به گزارش می‌متالز، فلزات صنعتی همچون مس، آهن و آلومینیوم طی ماه‌های گذشته از سال جاری میلادی، نسبتا کم نوسان بوده اند. علیرغم دو ماهه نخست امسال که با افزایش قیمت چشمگیر برخی از این فلزات به ویژه آهن روبرو شدیم، پس از این بازه زمانی بازار کشش لازم خود برای آغاز سیر صعودی را از دست داده و به نوعی رکود فرو رفت.

اما یکی از فلزاتی که کارشناسان بازار معتقدند طی سال جاری میلادی به ویژه در نیمه دوم سال می‌بایست رشد خوبی را تجربه نماید، مس است؛ فلزی پر کاربرد در صنایع مختلف از ساختمان سازی گرفته تا خودرو و حتی نیروگاه‌های خورشیدی. در ادامه این مطلب، به بررسی جنبه‌های مختلف و دلایل عدم رشد قیمت مس طی سال جاری و آینده قیمت در ماه‌های بعد خواهیم پرداخت.

اقتصاد چین؛ مهمترین عامل تاثیر گذار بر بازار فلزات

کشور چین به دلیل صنایع پر قدرت و گسترده خود، بزرگترین مشتری انواع فلزات صنعتی و گرانبهای جهان به حساب می‌آید. یکی از فلزات پر کاربرد در صنایع مختلف چین، مس است که از آن علاوه بر صنعت ساختمان، در ساخت خودرو‌های الکتریکی (EV) و نیروگاه‌های خورشیدی استفاده می‌شود.

بدیهی است که میزان مصرف مس در چین به شرایط کلی اقتصاد این کشور بستگی دارد. دقیقا به همین دلیل، اوایل امسال و همزمان با توقف اجرای سیاست موسوم به «کووید صفر» که رفت و آمد و فعالیت کارخانه‌های این کشور را تحت تاثیر خود قرار داده بود، بازار فلزات شاهد رشدی چشمگیر شد و حتی در برخی موارد همچون آهن، شاهد افزایش قیمت بیش از طلا در بازار‌های جهانی بودیم که برخاسته از نیاز مبرم غول‌های چینی به این فلز اساسی بود.

افزایش چشمگیر تقاضای مس در بازار‌های جهانی| جنگ اوکراین بزرگترین مانع پیشرفت قیمت!

پس از آن، با انتشار سخنان نخست وزیر چین مبنی بر پیش بینی رشد ۵ درصدی برای سال ۲۰۲۳، قیمت فلزات اساسی نیز شاهد ریزش در بازار بود. اما هفته آخر فروردین ماه شاهد انتشار شاخص‌های مهمی از اقتصاد چین بودیم که نشان می‌دهد رشد سالانه این کشور به ۴ الی ۴.۵ درصد افزایش یافته و از سوی دیگر نیز پیش بینی‌ها برای ادامه این مسیر بهبود یافته است.

همین موضوع می‌تواند به عنوان چشم اندازی جدی برای رشد قیمت مس در بازار‌های جهانی باشد. به همین دلیل، قیمت هر تن مس در روز دوشنبه (۱۷ آوریل) با یک درصد رشد به ۹۰۲۰ دلار در هر تن رسید که نشان می‌دهد آمار اقتصادی چین تا چه میزان بر روی قیمت فلزات اساسی تاثیرگذار خواهند بود.

کاهش تولید مس و افزایش افزایش جهانی

فاکتور دیگری که باید در تحلیل قیمت مس در نظر بگیریم، کاهش شدید تولید در منطقه آمریکای لاتین به ویژه کشور «پرو» به عنوان قطب بزرگ تولید مس در جهان و همچنین حذف مس صادراتی روسیه و اوکراین از بازار‌های جهانی است. بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی هلدینگ «مکنزی»، تا سال ۲۰۳۱ میزان تقاضای مس در سطح جهانی به ۳۶.۶ میلیون تن مربع افزایش خواهد یافت و این در حالیست که میزان برآورد شده برای عرضه می‌تنها ۳.۱ میلیون تن مربع خواهد بود. به همین دلیل، «رابرت ادواردز» تحلیلگر ارشد بازار مس معتقد است که چشم انداز بازار مس در بلند مدت کاملا روشن و پر رونق است.

افزایش چشمگیر تقاضای مس در بازار‌های جهانی| جنگ اوکراین بزرگترین مانع پیشرفت قیمت!

همچنین بر اساس آمار منتشر شده از سوی گروه مطالعات بین المللی مس (ICSG) میزان تولید جهانی مس در سال ۲۰۲۱ حدود ۲۵.۳ میلیون تن بوده است.

در حال حاضر، شیلی پس از مدت‌ها درگیری در تنش‌های اجتماعی این کشور رو به آرامش قدم برداشته و انتظار می‌رود میزان تولید این کشور به صورت تدریجی افزایش یابد. اما کمبود مس در بازار‌های جهانی همچنان پا برجا خواهد بود.

تحریم‌های روسیه و تخریب بازار توسط مسکو

در شرق، دو کشور اوکراین و روسیه که بخش مهمی از مس جهان را تامین می‌کنند یا از این بازار حذف شده اند و یا مانند روسیه از طریق مبادی قاچاق و به صورت قرارداد‌های غیر رسمی اقدام به فروش مس صادراتی خود می‌کنند که همین موضوع می‌تواند چشم انداز بازار را خدشه دار نماید.

خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی ویژه مدعی شد که یک شرکت چینی تاکنون بیش از ۷.۴ میلیون دلار مس استخراج شده از معادن بخش اشغالی اوکراین را از روسیه خریداری کرده است.

افزایش چشمگیر تقاضای مس در بازار‌های جهانی| جنگ اوکراین بزرگترین مانع پیشرفت قیمت!

بر اساس این گزارش، رویترز مدعی شد که بر اساس اطالاعات درج شده در آرشیو اطلاعات گمرک روسیه، شرکت چینی «کیوژو نووا» بیش از ۷.۴ میلیون دلار مس را از یک کارخانه روسی مستقر در مناطق اشغالی اوکراین خریداری کرده است.

در این گزارش همچنین ادعا شده است که فروش محموله‌های مس استخراج شده از فوریه سال ۲۰۲۲ آغاز شده و در اولین محموله، ۳۲۲۰ تن آلیاژ مس از سوی شرکت روسی «دبالتسوکی» روسیه به طرف چینی فروخته شده است.

با اینحال، رویترز مدعی شده که این رقم همچنان رو به افزایش بوده و آخرین محموله نیز در تاریخ ۲۴ مارس سال جاری میلادی به چین تحویل داده شده است. گفته می‌شود کارخانه مذکور در استان دانتسک اوکراین واقع شده که در شرق اوکراین قرار داشته و روسیه در ماه سپتامبر سال گذشته میلادی، آن را بخشی از خاک خود معرفی کرد.

اگرچه موضوع فروش مس اوکراین یا روسیه به چین موضوع جدیدی نبوده و روسیه طی ماه‌های گذشته نفت خود را نیز از همین طریق و به صورت کشتی به کشتی به فروش می‌رساند؛ اما آنچه برای بازار‌های جهانی مهم است، حجم عظیمی از بار صادراتی روسیه است که با قیمت بسیار ارزان (به دلیل فروش غیر رسمی) اعم از نفت و فلزات راهی بازار‌های جهانی می‌شود.

این موضوع یکی از دلایل مهم ریزش قیمت نفت طی ماه‌های گذشته محسوب می‌شود. چراکه دو کشور هند و چین به عنوان دو خریدار اصلی نفت در جهان، اکنون نفت مورد نیاز خود را از طریق روسیه و با قیمت بسیار پایین‌تر از قیمت‌های اوپک خریداری می‌کنند که در این صورت، نیازی به خرید نفت با قیمت‌های رسمی وجود ندارد.

در خصوص مس یا دیگر فلزات اساسی بازار نیز همین موضوع صادق است. یعنی تا زمانی که بازار‌های جهانی شاهد صادرات کالا‌های صادراتی روسیه به قیمت‌های بسیار ارزان باشد، علیرغم تقاضای بالای بازار نمی‌توان انتظار بهبود چندانی از رونق بازار را داشت؛ لذا می‌توان مدعی شد که جنگ اوکراین و تحریم‌های وضع شده علیه روسیه، بر بازار‌های صادراتی تمامی کشور‌های جهان تاثیر خود را گذاشته و دیگر نمی‌توان مدعی شد که این جنگ تنها چند کشور اروپای شرقی را درگیر خود ساخته است.

برای اثبات این مدعا تنهای کافی است به بحران صادرات روغن نباتی و غلات در سال گذشته نگاهی بیندازیم که عامل اصلی افزایش قیمت روغن نباتی در ایران نیز بود؛ موضوعی که در پی جلوگیری روسیه از صادرات غلات و دانه‌های روغنی اوکراینی رخ داد.

منبع: تحلیل بازار

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده
دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت
مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه:

دستاورد‌های فولاد مبارکه با در نظر گرفتن محدودیت‌ها خیلی بهتر مشخص می‌شود/ تولید ۵ محصول جدید در فولاد مبارکه تا پایان امسال/ حل بحران آب صنایع استان اصفهان تا ۲ ماه آینده/ افزایش ۱۴.۷ درصدی سود فولاد مبارکه نسبت به مدت مشابه در ۶ ماه نخست امسال/ ما تا پایان سال آینده محدودیت انرژی برق را نخواهیم داشت